محوطه سازی، چگونگی ترکیب و به کار بردن عناصر مختلف در یک فضا می باشد.

زندگی شهرنشینی ما را از طبیعت جدا کرده است. در شهرها، مجبوریم بیشتر زمان خودمان را در آپارتمان‌های کوچک محدود سر کنیم.
می‌ توانیم داخل خانه را پر از گل‌های آپارتمانی بکنیم،هرچند در زیبایی و طراوت گل‌های آپارتمانی هیچ شکی نیست،
ولی باز هم جایگزین تنفس هوای تازه‌ی درخت‌ها نمی‌ شوند. برای جبران دوری از طبیعت،
می توانید با طراحی فضای سبز و زیباتر کردن هر چه بیشتر محوطه‌ ی اطراف مجتمع‌ها،
آپارتمان‌ها، حیاط خانه‌ ها، محوطه ی سبز پر نشاط داشته باشیم.

مراحل طراحی فضای سبز

بررسی زمین مورد نظر برای محوطه سازی

سراغ بازدید منطقه برای بررسی ویژگی‌های محیطی بروید ( تابش آفتاب ، جهت وزش باد ، سایه ساختمان‌ها و دیوارهای اطراف ، زیباترین و بدترین منظره ، از پنجره‌های ملک چه قسمت‌ های بیشترین دید را دارند، المان‌های مطلوب و نا مطلوب در فضا و …)
در نظر گرفتن نیاز و سلیقه‌ ی ساکنان با توجه به امکانات موجود (در نظر بگیرید از آن فضا برای نشستن و آسایش استفاده می شود یا فقط محل گذر باشد، آیا در آن فضا نیاز به پارکینگ است، آیا کودکان و سالمندان هم کاربر آن فضا هستند و … )

تهیه نقشه و انتخاب گل و گیاه برای فضای سبز (در نقشه حتما باید راه‌ های ارتباطی موثری در نظر بگیرید که تمام قسمت‌ها به راحتی به یکدیگر متصل شود و اینگونه نباشد که کاشت درخت و گل‌ها مانع تردد راحت و سریع شود. در صورت امکان کمترین تعداد پله‌ ها را در نظر بگیرید تا مناسب سالمندان و کودکان هم باشد، در صورت امکان می‌ توان با در نظر گرفتن رمپ مشکل اختلاف ارتفاع را حل کرد)

تخمین هزینه‌ ها و زمان مورد نیاز برای محوطه سازی (با توجه به شرایط منطقه و نقشه‌ ی طراحی شده، مصالح و گیاهان مورد نیاز را در نظر بگیرید و براورد قیمت کنید. ممکن است با توجه به شرایط مالی تصمیم بگیرید المان‌ هایی را از طراحی بکاهید یا به آن اضاقه کنید.قبل از شروع کار، بازه‌ی زمانی که صرف احداث و کاشت می‌ شود را تخمین بزنید. در صورت ایجاد مزاحمت برای همسایه‌ ها حتما اطلاع رسانی درست انجام دهید. شرایط لازم برای ایجاد کمترین مزاحمت، آلودگی و سر و صدا را فراهم آورید)

نورپردازی محوطه بیرونی ساختمان و فضای سبز (نورپردازی نکته‌ ی بسیار مهمی است. با نورپردازی ، امنیت منطقه بسیار بیشتر می‌شود بنابراین محوطه در زمان‌ های بیشتری در روز و شب قابل استفاده است. همچنین، محل‌های ناامن را شناسایی کنید و یک منبع نور در آن‌ ها قرار دهید ، زیرا این در نظر گرفتن این فضا ها ممکن است در تاریکی شب سلامت عابرین را به خطر بیاندازد)

مصالح ساختمانی مورد استفاده در محوطه سازی (برای محوطه سازی بخش عمده‌ای از ابزار و مصالح ساختمان سازی به کار برده می‌شود. به علاوه‌ ی آن‌ ها، یک سری مصالح ویژه‌ی محوطه سازی هم وجود دارند که می‌ توانید از آن‌ها برای زیباتر کردن فضا استفاده کنید. مانند: چمن، گلدان، سنگ‌های زینتی، موزائیک‌ های مختص محوطه سازی، نرده‌ها،چشمه و آبنمای مصنوعی، باکس گل، آلاچیق، پل و … )

 

     
ویژگی‌ های زیست محیطی درختان
  • کاهش آلودگی هوا
  • کاهش آلودگی صوتی
  • کنترل فرسایش خاک و تثبیت آن
  • کنترل انعکاس نور
  • کنترل شرایط خود اقلیمی، شامل کنترل تابش خورشید و درجه حرارت، کنترل باد و کنترل رطوبت هوا.

 

ویژگی‌ های معماری شناسی گیاهان در فضای سبز
  • ایجاد حصار
  • کنترل دید
  • ممانعت حرکت
  • تقسیم فضا
  • عوامل موثر در طراحی فضای سبز
  • تغییرات طرح، پس از طراحی و اجرا